Veel vragen over de grootste zeepbel in jaren (3)

We ontvingen vooral naar aanleiding van dit artikel veel vragen over onze overtuiging dat de Amerikaanse obligatiemarkt een zeepbel is die ieder moment uiteen kan spatten.

De afgelopen weken beantwoordden we al twee vragen. We vertelden u in dit artikel waarom volgens ons de vergelijking met Japan volledig mank gaat en in dit artikel waarom het rentebesluit van de Fed los staat van de rente op langlopende staatsobligaties.

Vandaag de derde vraag:

Bernanke heeft al voor een groot bedrag Amerikaanse staatsobligaties opgekocht. Als hij alles opkoopt, dan kan hij de rente toch zo laag houden als hij zelf wil?

Antwoord: In dit artikel stelden we al vast dat de rente op Amerikaanse staatsobligaties wordt bepaald door vraag en aanbod. De Federal Reserve kan inderdaad zoveel Amerikaanse staatsobligaties opkopen als het zelf wil en daarmee zodanig veel vraag creëren dat de rente laag blijft. In eerste instantie.

Vraag en aanbod
De simpele vraag bij al dat opkopen is: waar haalt Bernanke het geld vandaag om al die staatsobligaties op te kopen? Dat geld wordt kunstmatig gecreëerd. Uit het niets. Geprint.

Het gevolg van al dat geld printen is dat het geld minder waard wordt. Dus dat je voor je geld over jaar minder kunt kopen dan nu. Het gevolg van geld printen is inflatie. Hoe meer geld je print, hoe harder inflatie stijgt.

Hoe groter het gevaar voor inflatie, hoe minder de bestaande obligatiebeleggers aan het einde van de looptijd terug krijgen voor hun dollars, hoe groter de kans dat ze de zaak niet meer vertrouwen, hun obligaties verkopen, en hoe groter de kans op een fors stijgende rente. Op Griekse toestanden dus.

De Fed kan in theorie uiteraard alle Amerikaanse staatsobligaties opkopen, maar in de praktijk zal dat onmogelijk zijn. Nu is de Amerikaanse inflatie 3,6% en kan Bernanke nog de verwachting uitspreken dat inflatie zal dalen. Zodra inflatie echter boven de 5% komt, zal hij daar niet meer mee weg komen.

Onze conclusie
Bernanke kan op korte termijn de rente op staatsobligaties laag houden door ze gewoon op te kopen met uit gebakken lucht gecreëerde dollars. Dat doet inflatie echter stijgen, waardoor obligatiebeleggers forse verliezen zullen lijden als ze hun obligaties vasthouden. Daarbij kan Bernanke onmogelijk een te groot deel van de staatsschuld met geprinte dollars opkopen. Bestaande obligatiebeleggers zullen verkopen en andere beleggers willen hun vingers er niet aan branden.

Honderden procenten winst
Onze verwachting is daarom dat we Griekse toestanden gaan krijgen op de Amerikaanse obligatiemarkt. Een rente die op termijn tot dik boven de 10% stijgt. En dat zal betekenen dat we honderden procenten winst zullen maken door het uiteenspatten van deze zeepbel.

Profiteer van de laatste grote bubbel in de financiële markten.
Klik hier om het unieke obligatierapport snel te bestellen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: