Optimist, pessimist of realist?

Vooral naar aanleiding van dit artikel ontvingen we een aantal mails van mensen die vonden dat we veel teveel pessimisme prediken en mensen daarmee angst aanjagen. Deed me een beetje denken aan begin 2009 en eind september 2011. Toen werd ik voor een onverbeterlijke optimist versleten. Het punt is echter dat je je als belegger helemaal niet bezig moet houden met optimisme of pessimisme. Het gaat erom dat je realist bent.

Nuchter boerenverstand gebruiken
U mag mij als pessimist zien, maar ik kan nu eenmaal niet naast de cijfers kijken. De Verenigde Staten geven ieder jaar 60% meer geld uit dan er bij ze binnenkomt. Dit boekjaar (dat op 1-10-2011 startte) steeg de staatsschuld al met $834 miljard! Ik verzin die cijfers niet. Ik haal ze van de website van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Als je realist bent, dan weet je dat dit zo niet door kan gaan. Dat daar ellende van komt. Je hoeft daarvoor geen economisch of financieel wonderkind te zijn. Er komt een dag dat de markt geen geld meer aan de VS wil lenen. De volgende vraag die je je als belegger stelt is: hoe kan ik daar op inspelen?

Eén onverwachte gebeurtenis kan de Eurozone doen ontbranden
In de Eurozone is er (behalve Luxemburg) geen enkel land dat aan de Maastricht norm voldoet. En zijn er een aantal landen die zwaar in de problemen zitten. Nog gevaarlijker is echter de ronduit belabberde situatie waarin Europese banken zich bevinden. De gemiddelde balans van een Europese bank is 26 keer zo groot als het eigen vermogen. 4% verlies op hun beleggingen is genoeg voor een faillisement. De ECB zal echter geen bank failliet laten gaan en geld (moeten) blijven printen.

Geld printen doet politieke spanningen echter toenemen. Eén onverwachte gebeurtenis kan de vlam in de pan doen slaan en de Eurozone doen ontbranden. Een verkiezing van een anti-Europeaan, of een land dat uit de Euro stapt. Kan allemaal zomaar gebeuren. Van de ene op de andere dag kunnen er toestanden zoals in 2008 ontstaan. Of nog erger.

Optimist in iedere beurs
Het is niet gezegd dát zoiets gaat gebeuren, maar we moeten er rekening mee houden dat dit kán gebeuren. Als belegger hoef je daar niet bang voor te zijn, want koersen zullen nadien ook weer herstellen. Zie 2009.

Met WoensdagTrader-Trend zult u zelfs van zo’n situatie zelfs fors profiteren. Dit omdat u met deze unieke strategie bij een stijgende beurstrend inspeelt op stijgende koersen, maar bij een dalende beurstrend juist winst maakt door op dalende koersen in te spelen. Een simpel te volgen strategie die volop profiteert van een fors bewegende beurs. Gemiddeld 60% per jaar, in goede én slechte beursjaren. Ideaal voor de aanvallend ingestelde belegger. Meldt u zich hier aan voor een abonnement.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: