Is het u de laatste tijd ook opgevallen…

…dat het lijkt alsof alléén Europa een enorm probleem heeft? Het is Europa, Europa, Europa. Of het steunfonds groot genoeg zal zijn, of Griekenland al dan niet failliet gaat, of de Eurozone in haar huidige vorm zal blijven bestaan, hoe dat nu verder moet met de Europese banken, of Italië in de problemen gaat komen etc. Er zijn vooral voor de media meer dan genoeg onderwerpen om over te berichten.

Het is verder verbazingwekkend hoe de aandacht voor de Amerikaanse overheidsfinanciën is verstomd. En dat alles omdat Bernanke voorlopig even succesvol is geweest in zijn manipulaties om de rente laag te houden?

$191 miljard in één maand tijd
Intussen groeit de Amerikaanse staatsschuld vrolijk verder. Afgelopen maand (14sep-14okt) groeide die staatsschuld met maar liefst $191 miljard. Ofwel ruim $600 per Amerikaanse burger. In één maand tijd! Nog verbazingwekkender is dat er in Washington geen enkele moeite wordt gedaan om die enorme uitgaven terug te dringen. Ze blijven onbeperkt geld uitgeven en Bernanke mag het oplossen door Amerikaanse staatsobligaties op te kopen.

De VS kan nu geld lenen aan de laagste rente in 80 jaar, terwijl de staatsschuld nog nooit zo groot is geweest. Een absurde situatie. Met dank aan Bernanke, die de afgelopen drie jaar voor $2.000 miljard aan staatsobligaties heeft opgekocht. En die de komende twee jaar voor minimaal $1500 miljard aan staatsobligaties zal opkopen.

Klein addertje onder het gras
Er zit voor Bernanke alleen één klein addertje onder het gras. Als je geld print, dan volgt inflatie. En inflatie zorgt ervoor dat beleggers verlies lijden op hun staatsobligaties en dus dat ze er vanaf willen. En zoals dat altijd gebeurt, wil op een bepaald moment iedereen tegelijk van zijn staatsobligaties af.

Wanneer dat omslagmoment komt is gissen. Dat het komt staat voor ons vast. Beleggers lenen nu voor 10 jaar geld aan de Amerikaanse overheid en ontvangen 2% rente. Een belachelijke en onhoudbare situatie.

Rente naar 15% en hoger
In 1980 steeg diezelfde rente door inflatie naar 15%. Maar toen was de Amerikaanse economie véél sterker dan nu. Was de staatsschuld slechts 33% van het BNP. Er is daarom meer dan genoeg reden om voor de komende jaren te verwachten dat die rente hard zal oplopen en uiteindelijk fors hoger dan 15% zal worden. En dus meer dan genoeg reden om te verwachten dat wij honderden procenten winst zullen behalen.

Tikkende tijdbom
Met ons rapport “De Amerikaanse obligatiemarkt staat op springen” geven we u een concrete, eenvoudig te volgen strategie om op deze tikkende tijdbom in te spelen. Een strategie om zeker te volgen.
Klikt u hier om dit unieke rapport te bestellen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: