Griekse toestanden in Amerika

De beurs reageerde gisteren negatief op de persconferentie van ECB president Mario Draghi. Er was hoop dat de ECB zou aankondigen om massaal staatsobligaties te gaan opkopen. Draghi liet echter weten dat daar op dit moment geen concrete plannen voor zijn.

De markt zag gisteren twee belangrijke zaken over het hoofd. Ten eerste dat Draghi een grootscheeps opkoopprogramma ook niet uitsloot. Maar ten tweede dat de ECB gisteren aankondigde dat alle Europese banken voor geld bij de ECB terecht kunnen. De Europese banken mogen de komende drie jaar onbeperkt geld lenen bij de ECB en ze mogen daarvoor hun giftige rommel als onderpand geven.

Daarmee wordt het voor de komende drie jaar vrijwel onmogelijk dat een Europese bank in de problemen komt, vervolgens moet worden gesteund door de staat, waarna het steunverlenende land zelf in de problemen komt. Grote kans dus dat de eurozone de komende tijd niet langer het gesprek van de dag zal zijn.

De media en de financiële markten lijken hun aandacht slechts op één probleem tegelijk te kunnen richten. De afgelopen maanden was die aandacht volledig gericht op de eurozone, terwijl de VS en het VK er financieel economisch nog slechter voor staan dan het gemiddelde PIIGS-land.

Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de publieke aandacht de komende maanden van de eurozone naar de VS zal verschuiven. De Amerikaanse staatsschuld staat per 7 december op $15.046 miljard, terwijl de heren politici iedere maand ruim $100 miljard meer uitgeven dan er in de staatskas binnen komt. De financiële situatie van de Amerikaanse overheid is dan ook bar en boos.

Het zogenaamde Amerikaanse schuldenplafond staat op $15.200 miljard. Over een dikke maand gaat de heisa daarover dus weer los barsten. Een ideaal moment voor de belachelijk lage rente op Amerikaanse staatsobligaties om een stijging in te zetten. Beleggers lenen nu hun geld tegen 2% aan een failliete Amerikaanse overheid uit. Je moet écht volslagen idioot zijn om dat te doen!

De komende jaren zal die rente absoluut richting 15% of hoger gaan. Griekse toestanden dus, want de situatie is onhoudbaar en geen Amerikaanse politicus die er iets aan wil veranderen. Met onze obligatiestrategie kunt u daar honderden procenten rendement op behalen. Klikt u hier om het obligatierapport te bestellen.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: