Snapchat

In november 2013 bood Facebook’s Zuckerberg nog $3 miljard om Snapchat over te nemen. Ieder logisch denkend mens dacht dat hij gek geworden was. Nu blijkt dat hij véél te weinig heeft geboden.

Snapchat is dus die applicatie die het mogelijk maakt om een foto naar iemand te sturen, die vervolgens binnen 5, 10 of 15 seconden van de ontvanger’s scherm verdwijnt. Foto’s met elkaar delen en toch je privacy bewaken. Althans, dat is wat de 100 miljoen Snapchat gebruikers dénken.

Dealtje achter gesloten deuren
De enige manier waarop zoiets ooit winst kan maken, is door advertentie-inkomsten. Benieuwd hoeveel mensen er nog op de belofte van privacy durven te vertrouwen als ze hun foto’s mogen delen met adverterende bedrijven.

In ieder geval is Snapchat sinds gisteren blijkbaar $10 miljard waard.

Dealtje achter gesloten deuren tussen durfinvesteerders KPCB en DST Global. Blijkbaar heeft KPCB $20 miljoen (wat voor hen wisselgeld is) betaald om 0,2% van Snapchat in bezit te krijgen.

Omgerekend is de totale waarde van Snapchat daardoor $10 miljard. Doorzichtige truc, maar wel een truc die werkt.

Voor hoofdprijs naar de beurs
Want dat bedrag wordt vervolgens naar de media gelekt, die het uiteraard klakkeloos overneemt. En voila! De start van de hype is gemaakt.

Straks gaat er nog een paar miljoen worden besteed aan een slimme mediacampagne, waarna Snapchat voor de hoofdprijs naar de beurs kan.

Toch knap voor een bedrijf dat geen winst maakt, dat zelfs niet of nauwelijks omzet genereert, en dat blijkbaar zelfs geen businessplan heeft.

KPCB en DST gaan er straks met miljarden dollars vandoor. En de investment banks strijken minimaal $400 miljoen op voor hun hulp om Snapchat naar de beurs te brengen.

En dat wordt allemaal gefinancierd door enthousiast gemaakte particuliere beleggers, die blind en kritiekloos dit soort aandelen kopen.

Blijf alstublieft ver van dit soort aandelen vandaan!
Dit is hoe het spel gespeeld wordt door de durfinvesteerders en de investeringsbanken. Blijf dus alstublieft ver van dit soort aandelen vandaan!

Wat ons betreft is Snapchat straks een prachtkandidaat voor ons rapport “De Nieuwe Internet Hype”. Want zodra na de beursgang alle particuliere beleggers hebben gekocht, dan is het onvermijdelijk dat de koers van dit aandeel met minimaal 95% omlaag knalt.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: