Het meest flagrante voorbeeld

Gisteren vertelde ik u in dit artikel hoe zwaar de beurs overgewaardeerd is en hoe belachelijk optimistisch beleggers zijn.

Aandelen als Apple en Tesla zijn enorm in koers gestegen, terwijl de prestaties van deze bedrijven daar geen enkele redenen toe geven.

Tesla, en zelfs ook Apple, heeft volop potentieel om waardeloos te eindigen.

Maar het meest flagrante voorbeeld van hoe beleggers de feiten negeren is wat mij betreft niet een tech-aandeel, maar vliegtuigbouwer Boeing.

Verziekte bedrijfscultuur
In plaats van $7 miljard te investeren in het ontwerpen van een nieuw, energiezuinig vliegtuig besloot de directie om de bestaande, niet bepaald energiezuinige 737 aan te passen.

Was een stuk goedkoper.

In de tweet hieronder zien we commentaren van Boeing-ingenieurs (uit interne e-mails) die zich niet bepaald gelukkig voelden met die dodelijke beslissing.

Nadat twee keer een Boeing 737 Max neerstortte, werd langzaamaan duidelijk hoe het streven naar aandeelhouderswaarde heeft geleid tot een verziekte bedrijfscultuur.

Terwijl $7 miljard voor een nieuw type vliegtuig teveel was, vond de directie het wél een goed idee om het dividend fors te verhogen én om voor tientallen miljarden aan eigen aandelen in te kopen.

Aandelenkoers belangrijker dan veiligheid
Want daar werden Boeing-aandeelhouders (en dus ook de directieleden) rijk van. Zij vonden de koers van het aandeel (en dus hun eigen portemonnee) belangrijker dan de veiligheid van vliegtuigpassagiers.

Het resultaat van dit alles is dat Boeing nu een bedrijf is met fors meer schulden ($136 miljard) dan tastbare bezittingen ($121 miljard). Dus een negatief eigen vermogen heeft.

Terwijl vliegtuigmaatschappijen hun 737 Max bestellingen annuleren en Boeing miljarden aan te betalen schadevergoedingen boven het hoofd hangt.

Je kunt rustig stellen dat Boeing er als bedrijf nu slechter voor staat dan ooit eerder in haar lange geschiedenis.

Beleggers negeren de harde feiten
Beleggers kiezen er echter massaal voor om die harde feiten te negeren. Zie onderstaande koersgrafiek.

Zodra de harde werkelijkheid bij beleggers doordringt, zal de koers van Boeing zeer fors dalen.

Hetzelfde geldt voor veel andere aandelen waarvan de koersen op dezelfde kunstmatige manier zijn opgepompt. Tech-aandelen voorop.

Wij staan op scherp
We hebben geen glazen bol, maar het is zeer goed mogelijk dat het sentiment binnenkort al gaat veranderen. Dat 2020 een roerig jaar gaat worden voor de Amerikaanse beurs.

Voor ons rapport “De Nieuwe Internet Hype” richten we ons op gehypete internetaandelen van bedrijven die verlies op verlies stapelen.

En staan we op scherp om signalen uit te sturen, zodra het sentiment op de beurs definitief verandert.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: