Gemakzucht viert hoogtij

Uiteraard weet niemand wat voor een beursjaar 2020 gaat worden. Wat we wél kunnen vaststellen is wat Sven Henrich in onderstaande tweet schrijft.

Bijna niemand op Wall Street is nog negatief over de beurs. Wie dat wel is wordt zelfs uitgelachen. Gemakzucht en zelfgenoegzaamheid vieren hoogtij.

Doet toch een beetje denken aan onderstaande uitspraak die toenmalig top-econoom Irving Fisher deed in de zomer van 1929.

Ik ga uiteraard niet beweren dat we hetzelfde gaan krijgen als in 1929.

Borrelende risico’s
Ik zie wél dat gemakzucht groot is, terwijl de risico’s aan alle kanten onder het oppervlak borrelen.

The American consumer is strong, is bijvoorbeeld de term die we tegenwoordig vrijwel dagelijks voorbij zien komen in de financiële media.

Kijk je echter naar onderstaande tweet, dan zie je dat de Amerikaanse consument er financieel juist schrikbarend slecht voor staat.

De helft van de Amerikaanse bevolking geeft maandelijks meer uit dan er binnenkomt. Dat kan uiteraard onmogelijk goed blijven gaan.

Tegelijk namen het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen de afgelopen weken fors toe.

Eerste stijging sinds jaren
Op onderstaande grafiek van Jesse Felder zien we dat het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen (rode lijn) voor het eerst in jaren een stijging op jaarbasis laat zien.

Steeds meer Amerikanen verliezen dus hun baan op een moment dat ze diep in de schulden zitten.

Zet die stijging door, dan leidt dat onherroepelijk tot dalende consumentenuitgaven, stijgende betalingsachterstanden op leningen en een stijgend aantal faillissementen.

Combineer dat met wat ik u dinsdag in dit artikel vertelde, en je begrijpt dat het risico op een forse beursdaling véél groter is dan beleggers nu lijken te denken.

Wij staan op scherp
We hebben geen glazen bol, maar het is zeer goed mogelijk dat 2020 vanaf de eerste weken al een roerig jaar gaat worden voor de Amerikaanse beurs.

Voor ons rapport "De Nieuwe Internet Hype" richten we ons op het soort gehypete internetaandelen van bedrijven die verlies op verlies stapelen.

En staan we op scherp om signalen uit te sturen, zodra het sentiment op de beurs definitief verandert.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: