Dom of geniaal?

Deze week presenteerde Netflix haar kwartaalcijfers. Beleggers reageerden er razend enthousiast op.

Als je de koersgrafiek van Netflix bekijkt, dan zou je denken dat Netflix een van de beste, meest winstgevende bedrijven ter wereld is.

Kijk je echter naar de feiten, dan zie je dat Netflix het afgelopen jaar $2 miljard aan negatieve cash flow had (er ging dus effectief $2 miljard meer cashgeld uit dan dat er binnenkwam) en dat dit voor 2018 zal oplopen tot $3-$4 miljard.

Netflix geeft obligaties uit om aan al dat geld te komen. En omdat Netflix een lage krediet-rating heeft, zijn dit junk-obligaties die de obligatiebelegger 5% rente opleveren.

Zoals ik u dinsdag al vertelde, beleggen grote (pensioen)fondsen nu massaal in dit soort junk-obligaties, verblind als ze zijn door die 5% rente.

Door al dat geld lenen, lopen Netflix’ schulden zeer fors op en heeft het bedrijf nu een tastbaar eigen vermogen van negatief $6,5 miljard.

Tijd om winst te pakken
Het lijkt mij dat er twee soorten beleggers zijn die aandelen Netflix bezitten

  • Domme beleggers die puur op de naam afgaan en totaal niet naar de feiten en cijfers kijken.
  • Geniale beleggers die hebben voorzien dat de grote massa op een aandeel als Netflix zou duiken.

Wij kijken wél naar de cijfers en we zijn helaas niet geniaal genoeg om dit soort hypes te voorzien.

Het lijkt mij echter dat het voor beide typen beleggers de hoogste tijd wordt om winst te nemen.

De domme belegger loopt echter het meeste risico dat hij het aandeel te lang vasthoudt. Dat hij het aandeel nog steeds bezit als de koers straks met 90% is gedaald.

Koers zal met 90% tot 100% dalen
Wij zijn ervan overtuigd dat dit onmogelijk goed kan blijven gaan. Dat Netflix zelfs grote kans loopt om straks failliet te gaan.

Wij hebben dit aandeel dan ook op de lijst staan die we voor ons rapport “De Nieuwe Internet Hype” hebben samengesteld.

Maar uiteraard nemen we nog even geen positie in. We wachten rustig tot het sentiment draait en gaan dan profiteren van een 90% tot 100% koersdaling.

 

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: