De tijdlijn van een bubbel

Oké, ik heb u al heel veel verteld over de tech-bubbel die nu aan het barsten is. Maar het lijkt me enorm leuk én leerzaam om eens de verschillende fases daarvan met u door te nemen. Aan de hand van plaatjes en krantenkoppen.

Want feitelijk doorloopt iedere bubbel zo ongeveer dezelfde fases. Je moet ze alleen weten te herkennen.

Feest!
Een dikke twee tot drie jaar geleden zagen we regelmatig berichten zoals deze hieronder verschijnen.

Tech-aandelen gingen massaal naar de beurs. Voor veel te hoge koersen. En ondanks die veel te hoge koersen, knalden koersen direct na de beursgang omhoog.

Een hype was geboren.

Blijf positief!
Vorig jaar zagen we echter al duidelijke tekenen dat de tech-bubbel zou gaan barsten. Als dat gebeurt, dan zie je altijd ontkennende kenners in de media opduiken.

Hieronder zien we een cover van Forbes magazine van 2 november 2015. Op de cover staat de boodschap duidelijk vermeld. Géén tech-bubbel!

Sterker nog, tech-bedrijven met een beurswaarde hoger dan $1 miljard (unicorns) zijn zelfs goedkoop! Aldus de figuur die in het Forbes-artikel wordt opgevoerd.

Op het hoogtepunt van een hype zie je altijd mensen met verstand van zaken in de media verkondigen dat er geen sprake is van een hype. Uiteraard met als doel om de stemming onder het grote publiek zo lang mogelijk positief te houden.

Het lukte inderdaad om de zaak nog een béétje op te rekken.

Extravagante feesten
Een dikke maand later zagen we een artikel over extravagante feesten om het jaar af te sluiten. Zie deze titel.

Tech-CEO’s organiseerden peperdure eindejaarsfeesten voor hun personeel. Niet betaald van gemaakte winst (want die is er bij de meesten niet), maar door beleggers die blind hun geld in dit soort bedrijven hebben gestoken.

Het was bijna kerstmis 2015. En het leven was goed in Silicon Valley. Er was (nog) geen vuiltje aan de lucht.

Maar nog geen maand later was de stemming volledig gedraaid.

Zet je schrap!
Want vanaf de eerste beursdag van 2016 ging het mis. Aandelenkoersen doken omlaag. Waarna op 22 januari onderstaande krantenkop verscheen.

De tech-durfinvesteerders (die het hardste profiteren van een gehypte beursgang) hadden in de gaten dat ze zichzelf schrap moesten zetten voor de tijden die gingen komen.

Want er was geen hond die het nog aandurfde om nieuwe gebakken-lucht-aandelen voor belachelijk hoge koersen naar de beurs te brengen. Ze konden alleen maar hopen dat de stemming snel weer positief zou worden.

Maar daarop is bitter weinig kans. Want bubbels barsten nooit een beetje. Als ze eenmaal barsten, dan gaat het door totdat alle lucht eruit is. Tot de gifbeker hélemaal leeg is.

Realiteit treedt binnen
Vorige week hadden ze in de financiële media eindelijk door dat het feest in Silicon Valley definitief voor bij is. Dat de bubbel is gebarsten.

De bubbel is nu gebarsten. En gaat nu nog een half jaar tot een jaar verder leeglopen. Het feest in Silicon Valley is voorbij. Tijd voor de kater.

Feest is begonnen
Dat betekent voor ons dat het feest nu écht is begonnen. En dat zien we duidelijk aan de koersen van de voor ons rapport “De Nieuwe Internet Hype” geselecteerde aandelen.

Profiteer van enorme koersdalingen!
Onze abonnees staan al op prachtige winsten. Maar deze aandelen hebben nog een lange weg te gaan. Omlaag.
Klik hier om van 80% tot 100% koersdalingen te profiteren!

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: