Economisch herstel in zicht?

Gisteren konden we het weer in alle kranten lezen. Draghi heeft afgelopen weekend tijdens een of andere bijeenkomst ergens in Azië verklaard dat de Eurozone op weg is naar herstel. Waar hij dat op baseert, vertelde hij er voor het gemak even niet bij. En is voor mij een totaal raadsel.

Hoewel de afgelopen jaren al een heel leger aan politici en eurocraten economisch herstel hebben voorspeld, zijn we geneigd om aan een dergelijke uitspraak van een centrale bankier meer waarde te hechten. Hij is immers het boegbeeld van een onafhankelijk instituut?

Hieronder even de voorspellingen van de twee ECB-presidenten die tijdens deze crisis aan het roer zijn geweest:

Draghi
Jan12 – Draghi ziet voorzichtig herstel
Nov12 – Herstel eurozone in tweede helft 2013
Jun13 – Eurozone op weg naar herstel

Zijn voorganger Trichet
Jul08 – Trichet en IMF voorzien herstel in 2009
Jan09 – Trichet voorziet economisch herstel in 2010
Mei09 – Eerste tekenen van herstel zijn te zien
Mei10 – Grieken zullen hun verplichtingen blijven nakomen
Jul10 – Er komt geen nieuwe recessie
Aug10 – Trichet voorziet sterker herstel economie eurozone
Okt10 – Herstel gaat door in gematigd tempo

Dat de reguliere media dit soort uitspraken nog serieus nemen en ze zonder enige kanttekening publiceren, zegt alles over de belabberde kwaliteit van diezelfde reguliere media.

Dat politici en centrale bankiers, na er zo vaak naast te hebben gezeten, nog altijd het lef hebben om in het openbaar nergens op gebaseerde positieve economische voorspellingen te doen, zegt alles over hoe ze als mens in elkaar steken.

Voor ons burgers/beleggers is het belangrijk om uitspraken van politici en centrale bankiers vooral te negeren. Je hebt er totaal niets aan. Behalve misschien als contra-indicator.

Deel dit artikel per mail of via uw sociale media: